Cyprus Property | Antonis Loizou

Русский

UK FREE PHONE 08000326203

INTERNATIONAL+357 25 871 552

Home Search Golf Properties Press Centre About Us Contact Us  

Press Centre > Άρθρα

Αντώνης Λοΐζου, FRICS
Αντώνης Λοΐζου, FRICS - LinkedIn Profile

 

Αντώνης Λοΐζου, FRICS

Αντώνης Λοΐζου & Συνεργάτες  Chartered Surveyors

 

Press Centre

Articles
News & Exhibitions
Questions & Answers
Ελληνικά Άρθρα
Publications

Information

About Cyprus 

 

Ποιος θα μας εξηγήσει επιτέλους; - Δημόσια ή Ιδιωτική Πισίνα;

5 Μαρτίου 2017

Subscribe to our monthly newsletters.

Χρόνος για δημιουργία επενδυτικών ταμείων Κύπρου;

Έχουμε πραγματικό πρόβλημα κύριε Υπουργέ των Εσωτερικών και παρακαλούμε όπως μελετήσετε το θέμα με τις ανάλογες οδηγίες/διευκρινίσεις, τι είναι ιδιωτική και τι είναι Δημόσια πισίνα. Σίγουρα το θέμα άπτεται κάποιας βασικής λογικής και δεν μπορεί ο αριθμός και μόνο των μονάδων να είναι ο καθοριστικός παράγοντας της κατάταξης (άσε και το θέμα της λειτουργικότητας).

Υπάρχει μια τεράστια σύγχυση στην κατάταξη μιας πισίνας κατά πόσο αυτή είναι ιδιωτική ή Δημόσια. Κάπου υπάρχει αναφορά (δεν την βρήκαμε) που υποβάλλει ότι εάν η πισίνα εξυπηρετεί πέραν των 10 μονάδων, αυτή θα πρέπει να θεωρείται ως Δημόσια. Και εδώ αρχίζει η σύγχυση, διότι Δημόσια πισίνα σημαίνει, αποδυτήρια, αποχωρητήρια, δωμάτιο πρώτων βοηθειών, μπάνια, ερμάρια κλπ και όλα εις διπλούν (ανδρών/γυναικών).

Πρόσθετα η Δημόσια πισίνα υπονοεί και την ύπαρξη ναυαγοσώστη κατά την διάρκεια της λειτουργίας, έλεγχος από την αρμόδια Αρχή για την ποιότητα του νερού κλπ.

Δηλαδή ένα έργο με 11 διαμερίσματα σε πολυκατοικία, θα πρέπει να έχει όλα τα πιο πάνω και ναυαγοσώστη σχεδόν όλη την ημέρα!! Είναι αυτό λογικό και εάν ναι, είναι λειτουργήσιμο; Ποιος θα πληρώνει ένα ναυαγοσώστη κόστους (έστω) €100/μήνα/ διαμέρισμα και ποιος θα πληρώνει τέτοια κοινόχρηστα, μη λαμβανομένου και του πρόσθετου κόστους κατασκευής με τα αποδυτήρια κλπ, που ασφαλώς προστίθενται στην τιμή πώλησης/κόστος των μονάδων;

Το όλο θέμα είναι μια απλή ανοησία, αλλά, ευτυχώς, υπάρχουν και οι ανάλογες (ορισμένες) αρμόδιες Αρχές, που δεν ερμηνεύουν τον νόμο όπως σας τον έχουμε παραθέσει. Ταυτόχρονα η Ηλεκτρομηχανολογική Υπηρεσία ερμηνεύει την Δημόσια πισίνα ως πισίνα η οποία είναι ανοικτή για το κοινό – θα προσθέταμε πολύ λογική και «νούσιμη» ερμηνεία. Σε δε μια υποβολή εκ μέρους μας για το πιστοποιητικό τελικής έγκρισης με όρο να έχουμε τα σχόλια της Ηλεκτρομηχανολογικής Υπηρεσίας, η Υπηρεσία αυτή μας επέστρεψε την αίτηση με το δικαιολογητικό ότι δεν είναι Δημόσια πισίνα και αφορά μόνο το έργο 30 διαμερισμάτων. ΄Αλλοι, όμως, έχουν διαφορετική άποψη και έτσι σε ένα άλλο έργο 22 διαμερισμάτων λόγω μη δυνατής οικονομικής ανταπόκρισης των ενοίκων για κοινόχρηστα, η «Δημόσια» πισίνα έκλεισε και μετατράπηκε σε κήπο!! Στις δικές μας διαμαρτυρίες μας υπεδείχθη ότι «είναι θέμα ασφάλειας και υγείας» η ύπαρξη ναυαγοσώστη και προσθέτουμε, δεν υπάρχει τέτοιο θέμα όταν η πισίνα αναφέρεται σε μια κατοικία και όταν οι μονάδες είναι μόνο 9; Κατ’ επέκταση, σε περίπτωση πέραν των 10 μονάδων, ίσως να εγγραφεί η πισίνα σε μια μονάδα και με δικαίωμα χρήσης από τις υπόλοιπες. Με τον τρόπο αυτό η πισίνα μετατρέπεται σε ιδιωτική - Αυτό θέλει ο νόμος - κόλπα;

Επίσης βάσει του ορισμού Δημόσιας πισίνας από την Ε. ΄Ενωση, Δημόσια πισίνα σημαίνει πισίνα για χρήση του κοινού.

Έχουμε πραγματικό πρόβλημα κύριε Υπουργέ των Εσωτερικών και παρακαλούμε όπως μελετήσετε το θέμα με τις ανάλογες οδηγίες/διευκρινίσεις, τι είναι ιδιωτική και τι είναι Δημόσια πισίνα. Σίγουρα το θέμα άπτεται κάποιας βασικής λογικής και δεν μπορεί ο αριθμός και μόνο των μονάδων να είναι ο καθοριστικός παράγοντας της κατάταξης (άσε και το θέμα της λειτουργικότητας).

Το Τμήμα Εσωτερικών Προσόδων έχει μια διαδικασία στην οποία οι διάφοροι ελεγκτές μπορούν να υποβάλουν διευκρινιστικές ερωτήσεις στον Διευθυντή και η απάντηση του αυτή αποτελεί απόφαση (προηγούμενο) για παρόμοιες μελλοντικές και άλλες υποθέσεις. Πιστεύουμε ότι το Τμήμα Πολεοδομίας εάν καθιερώσει παρόμοια διαδικασία με τις ερωτήσεις/απαντήσεις να δημοσιεύονται στο διαδίκτυο, θα αποτελεί μια βάση για ξεκαθάρισμα πολλών υποθέσεων που σήμερα είτε ερμηνεύονται ανάλογα με το πολεοδομικό γραφείο, είτε ανάλογα από τις Αρχές. Μας είναι π.χ. αδιανόητο πως μια Αρχή να ερμηνεύει την κατασκευή ενός μεσοπατώματος 3 τ.μ. σε μια κατοικία, ότι αποτελεί ουσιαστική αλλαγή από τα αρχικά σχέδια και άρα νέα αίτηση άδειας (και επιβολή Φ.Π.Α.) και άλλη να αναφέρεται σε μη ουσιώδη μετατροπή η οποία δεν χρειάζεται την έκδοση νέας άδειας, μόνο τροποποιητική. Μας φαίνεται περίεργο πως ένας Δήμος να απαιτεί την απόσταση πισίνας από το σύνορο κατοικίας 3.0 μέτρα και άλλος 1½ μέτρο. Αυτά και άλλα δείχνουν την ανομοιομορφία της κατάσταση.

Με την καθιέρωση λοιπόν ερωτημάτων και απαντήσεων του προτύπου του Φόρου Εισοδήματος, θα γνωρίζουν όλοι μια γενική αρχή και άνκαι αντιλαμβανόμεθα ότι υπάρχουν διάφορες πολυάριθμες Αρχές (Δήμοι κλπ), το Γραφείο Πολεοδομίας με την δική του άποψη θα ξεκαθαρίζει τα δεδομένα και ίσως με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών. Οι αποφάσεις αυτές θα πρέπει, κατά την άποψη μας, να είναι ελαστικές για να μπορούν τα έργα να αποκτούν άδειες (έχοντας υπόψη την ανυπαρξία τίτλων) και όχι να είναι κανονιστικές ως ένα ιερό ευαγγέλιο χωρίς εκπτώσεις, εκεί ασφαλώς που δικαιολογείται.

Σε άλλη περίπτωση που ο πελάτης μας ζήτησε το 20% για τα κίνητρα για κενό χώρο 5.000 τ.μ. με κατασκευή 30 διαμερισμάτων, αλλά επειδή το αναπτυξιακό έργο αποτελείτο από μεμονωμένες κατοικίες, μας απορρίφθηκε η αίτηση διότι θα αυξάνετο η πυκνότητα του έργου. Και ερωτούμε που αναφέρεται το κίνητρο αυτό σε τέτοιο ορισμό και άρα πως θα επωφεληθεί ο αιτητής αυτού του μέτρου;

Θέμα προς προβληματισμό λοιπόν και για τους υπεύθυνους περιλαμβανομένου και του Υπουργού Εσωτερικών για ξεκάθαρες αποφάσεις και εκσυγχρονισμό των κανονισμών και ερμηνειών σε μια ενιαία βάση.

www.aloizou.com.cy | www.aloizou.ru

Disclaimer / Copyright / Privacy Policy | Site Map

Copyright © 2017 Antonis Loizou & Associates All rights reserved.
Development by Pansophic Software