Η σημασία υπηρεσίας θυρωρού

Aug 19, 2020

Υπάρχει μια αυξητική τάση για ενοικιάσεις με τα ενοίκια να έχουν αυξηθεί τουλάχιστον κατά 50% τα τελευταία χρόνια. Αναφερόμενοι ιδιαίτερα σε διαμερίσματα εντός των πόλεων και για εκείνες τις μονάδες που είναι ιδιαίτερα αρεστές από ξένους ενοικιαστές, είναι προσεκτή η ελκυστικότητα των οικιστικών μονάδων για την προτίμηση «ενοικίασης με υπηρεσία/εξυπηρέτησης». Ένα είδος ενοικίασης μεταξύ «ξενοδοχειακής μονάδας» και εκείνης του Airbnb. Επαγγελματίες και ακόμη νεαρά ζευγάρια (κυρίως ξένοι) δίδουν ιδιαίτερη προσοχή στην ύπαρξη εξυπηρέτησης στην διαμονή τους και με τις νέες εξελίξεις του ψωνίσματος online (διαδικτυακά) άρχισε να προσφέρεται μια ζήτηση σε αυξημένο βαθμό στην παροχή πρόσθετων υπηρεσιών. Εκτός λοιπόν από τα κανονικά κοινόχρηστα (στα «κανονικά» κοινόχρηστα εισηγούμαστε όπως συμπεριλαμβάνονται σε αυξημένο μεν ενοίκιο) εμφανίζεται τώρα και η αξία της εξυπηρέτηση διαμονής για εκείνους που δεν θέλουν/ή έχουν χρόνο/επιθυμούν να ασχολούνται.

Γνωστό έργο στην Λευκωσία πολυτελών διαμερισμάτων που προσφέρεται προς ενοικίαση, κυρίως σε ξένους, προσφέρει και τα ακόλουθα (ως ένδειξη με το τι επιθυμούν οι ενοικιαστές):

• Καθαρισμό διαμερίσματος 1 φορά (ή περισσότερες) την εβδομάδα με αλλαγή σεντονιών.
• Παραχώρηση υπηρεσίας ψωνίσματος μέσω συγκεκριμένης υπεραγοράς με τιμοκατάλογο και παράδοση στην κατοικία. Παρομοίως για φρούτα/λαχανικά (τύπου Alion) με παράδοση σε 1 ημέρα ολόφρεσκα.
• Κατάλογο τύπου Foody για κατ’ οίκον παράδοση φαγητού που επιθυμεί ο ενοικιαστής σας.
• Υπηρεσία πλυντηρίου/σιδερωτηρίου/παράδοση ρούχων.
• Υπηρεσία μηχανικού για το αυτοκίνητο για ότι χρειάζεται, συμπεριλαμβανομένου και πλυσίματος.
• Κατ’ οίκον διοργάνωση πάρτι (τύπου Κούλλουρου για παραδοσιακά φαγητά) ή άλλοι – π.χ. ξενοδοχεία κλπ.
• Υπηρεσία ταξί για τα παιδιά σε σχολεία.
• Σύνδεση με γυμναστήρια, ίσως ακόμη και με την ύπαρξη personal trainer κατ’ οίκον.
Κλπ.

Όλα αυτά είναι επιπλέον του ενοικίου/κοινοχρήστων.

Βέβαια οι πιο πάνω υπηρεσίες προσφέρονται ήδη στους πύργους Λεμεσού και αλλού, αλλά εάν δεν είναι τέτοιου οργανωμένου τύπου, προσφερθείτε να τις παρέχετε αυξάνοντας έτσι την ανταγωνιστικότητα της επένδυσης σας και στην ύπαρξη ψηλότερων ενοικίων.

Για εκείνους που έχουν αριθμό μονάδων θα μπορούσαν να αναλάβουν την όλη διαχείριση οι ιδιοκτήτες, αλλά αυτό εμπεριέχει και αυξημένο κόστος και ευθύνη. Για τους υπόλοιπους η ύπαρξη τέτοιου είδους υπηρεσίες είναι μια εναλλακτική λύση, έχοντας πάντοτε υπόψη ότι θα πρέπει να υπάρχει εκ των προτέρων συμφωνία για το κόστος με τον ενοικιαστή σας.

Πελάτης μας, ξένος υπάλληλος (υψηλόβαθμος με εισόδημα γύρω στις €300.000/ χρόνο) με ενοικίαση που του προσφέρονται τέτοιου τύπου υπηρεσία μας πληροφόρησε ότι «είναι σαν να ζω σε ξενοδοχείο, χωρίς όμως το κόστος του και ο ιδιοκτήτης μου παρέχει επιπλέον του κόστους ενοικίου €2.500/μήνα + κοινόχρηστα €80/μήνα + υπηρεσίες που προσφέρονται €50/μήνα (ως πρόσθετη διαχείριση/ εξυπηρέτηση) είναι ότι το καλύτερο».

Διεθνή γραφεία λογιστών, τράπεζες και άλλες εταιρείες διεθνών υπηρεσιών, είναι πηγή προμήθευσης πελατών, όπως είναι ιδιωτικά websites των ιδιοκτητών και άλλων. Σε δήλωση του Ιρλανδός ενοικιαστής, μας ανέφερε ότι «σε πρόσφατη μας επίσκεψη στον Πρωταρά, μας έλειψε το ψωμί, μας έλειψε ο μαϊντανός και οι πατάτες για το μαγείρεμα της επόμενης ημέρας. Εντός 20 ωρών παραλήφθηκαν τα πάντα στην κατοικία μας χωρίς να βγούμε από το σπίτι». Εάν όμως ο ενοικιαστής είναι ξένος, θα χρειαστεί την βοήθεια του ιδιοκτήτη σε ποιο θα πρέπει να αποταθεί για βοήθεια (εξ’ ου και τα €50/μήνα επιπλέον χρέωση).

Οι επενδυτές ψηλού επιπέδου ίσως να ζητούν κάποιου είδους προσωπικής εξυπηρέτησης. Το να τους στείλετε 2-3 χαλούμια από καιρού εις καιρό, μια μαρμελάδα κ.λπ., θα αφήσει τις καλύτερες εντυπώσεις για τους ενοικιαστές σε προσωπική μορφή. Στείλαμε λοιπόν σε ένα αυτού του επιπέδου ενοικιαστή, 3 πακέτα (€10) φιστίκια Κύπρου που γνωρίζαμε ότι του αρέσουν με το ουίσκι του. Εκτός από την ευχαριστήρια επιστολή του, μας ανταπόδωσε με δύο πακέτα εξαιρετικά φοινίκια Ιορδανίας!!

Κτίστε σχέσεις λοιπόν αγαπητοί μας αναγνώστες με αυτού του επιπέδου ξένους ενοικιαστές και θα είστε σίγουροι ότι θα ανταποκριθούν ανάλογα.

Ο στόχος, κατ’ εμάς είναι η απόδοση (εισόδημα V αξία του ακινήτου) να είναι ±3.0% για αυτές τις μονάδες σε μακροχρόνια βάση, αν και οι διάφοροι ντόπιοι επενδυτές αναζητούν πέραν του 6%.

Θα πρέπει γενικά οι κύριοι «λαίμαργοι» επενδυτές για ενοικίαση να έχουν κατά νουν ότι η οικονομία Κύπρου είναι πολύ ευάλωτη και διαφοροποιείται κατά περιόδους – ίδε φυγή Ρώσων λόγω της αναμενόμενης νέας συμφωνίας για διπλή φορολογία Κύπρου-Ρωσίας, η κατάσταση στον τουρισμό και οι παρενέργειες του κλπ. Τίποτα δεν είναι σίγουρο για την Κύπρο σε αυτόν τον τομέα και αυτή είναι μια πολύ λογική προσέγγιση προσθέτοντας συναφή πλεονεκτήματα για τους ενοικιαστές σας, αυξάνοντας και την σιγουριά του εισοδήματος σας.

ENQUIRY

info@aloizou.com.cy

View Wishlist

(+357) 7778 7771