Πλάτρες – Νέα Πνοή

Sep 1, 2020

Η ελκυστικότητα του χωριού Πάνω Πλάτρες είναι δεδομένη. Ίσως το πιο όμορφο ορεινό χωριό της Κύπρου, που το προίκισε ο Θεός με εξαιρετική φύση, κάτω από το Τρόοδος, με τους πολυάριθμους καταρράκτες και χιλιόμετρα από περιπατητικά μονοπάτια, κάνει το χωριό αυτό αξιοπρόσεκτο για φυσιολάτρες και άλλους.

Η δημοφιλότητα του χωριού έχει αυξηθεί τον τελευταίο καιρό, τόσο λόγω και της αύξησης της θερμοκρασίας/υγρασίας στις παραλιακές πόλεις, όσο και διότι τράβηξε την προσοχή και από ξένους. Στο χωριό αυτό εκτός από τους αρχικούς Βρετανούς που έχουν κατοικίες, η νέα αγορά ξένων για το χωριό είναι οι Ρώσοι. Γνωστός Ρώσος συγγραφέας φιλοσοφικών βιβλίων με έδρα την Ελβετία, μετά από προσωρινή διαμονή στο χωριό Κίτι, μετακόμισε στις Πλάτρες (λόγω υγρασίας και ψηλής θερμοκρασίας) διότι είναι «κάτι μεταξύ Ελβετίας και ζεστού κλίματος». Οι Ρώσοι αυτοί αγοραστές δεν έχουν όμως εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους σε εκτεταμένη μορφή. Έχουν ανεγερθεί 2-3 κατοικίες των πολλών χιλιάδων/ εκτεταμένου κόστους, έχουν αγοραστεί σε συνεργασία με Κύπριους συνεταίρους ίσως τα τελευταία μεγάλα τεμάχια ανάπτυξης, αλλά δεν διαπιστώνουμε στο στάδιο αυτό την έντονη επιθυμία για ανάπτυξη. Πολύ πρόσφατα όμως (2020) γνωστός Λεμεσιανός developer έχει ξεκινήσει την ανέγερση δύο σχετικά μεγάλων έργων που απευθύνονται κυρίως σε Ρώσους/ξένους αγοραστές και ευελπιστούμε ότι με τις ενέργειες του θα προσελκυσθούν και άλλοι.

Οι Πλάτρες έχουν όμως μέλλον και λόγω των πιο πάνω δεδομένων και λόγω του αναμενόμενου νέου δρόμου Λεμεσού-Λάνιας, της συνεχής επέκτασης σε κέντρα αναψυχής (αν και χρειάζονται και άλλα) στα γύρω χωριά – ΄Ομοδος/Φοινί, ενώ τα μοναστήρια Τροοδίτισσας και Τρικουκκιάς έχουν τον δικό τους πόλο έλξης. Αρνητικό στοιχείο αποτελεί η πολύ περιορισμένη χιονοδρομική περίοδος, που εκτός από το Τρόοδος επηρέασε και τις Πλάτρες όπως και η λειτουργία μόνο 2-3 κέντρων κατά τις χειμερινές περιόδους.

«Η Πλάτρα» ίσως να είναι και ο μοναδικός χώρος όπου η αξία της τοποθεσίας είναι τόσο έκδηλα συνυφασμένη. Στο χωριό υπάρχουν τρεις κύριοι δρόμοι. Ο πάνω δρόμος (βόρεια του ξενοδοχείου Forest Park οδός Αηδονιών), ο μεσαίος δρόμος (νότια μέχρι την Κοιλάδα των Χαρίτων) και ο κάτω δρόμος (μεταξύ Forest Park και ξενοδοχείου Splendid κ.λπ.). Από εκεί και μετά τα υπόλοιπα είναι «χάος» σε θέμα σύγκρισης τιμών. Η ζήτηση προέρχεται κυρίως για οικιστικά τεμάχια/ κατοικίες κυρίως επί Αγγλοκρατίας στον πάνω δρόμο (δεν υπάρχουν προς διάθεση), κατοικίες νέες ή παραδοσιακές στον μεσαίο δρόμο (πολύ περιορισμένη προσφορά ίσως 2-3 μονάδων) και διότι σε όλα τα επίπεδα υπάρχουν αρκετές εγκαταλειμμένες κατοικίες ή σε κακή κατάσταση) και ο κάτω δρόμος έχει πολύ περιορισμένη προσφορά. Ταυτόχρονα παλιές ξενοδοχειακές μονάδες βρίσκονται προς πώληση χωρίς όμως μέχρι πρόσφατα ενδιαφέρον, λόγω περιορισμένης εμπορικότητας (δεν επιτρέπεται η μετατροπή τους σε οικιστικές μονάδες βάσει της απόσυρσης του μέτρου τουριστικών κλινών λόγω υψομέτρου), ενώ η πληρότητα τους είναι μόνο αξιοπρόσεκτη τα σαββατοκύριακα. Δύσκολο να διαπιστωθεί εάν υπάρχει ενδιαφέρον προς πώληση υφιστάμενων τουριστικών μονάδων από ιδιοκτήτες και οι «πλούσιοι» πρώην ιδιοκτήτες ή οι τωρινοί είναι κληρονόμοι σε συνιδιοκτησίες με μη συνεννοήσιμους συνιδιοκτήτες. Μόλις πρόσφατα όμως (έτος 2020) έχει πωληθεί το ξενοδοχείο Petit Palais που ανακαινίστηκε πλήρως στο εμπορικό κέντρο των Πλατρών, ενώ ο ίδιος επενδυτής αγόρασε το διατηρητέο οίκημα Κλεοπάτρα. Ταυτόχρονα μόλις πολύ πρόσφατα έχουν αγοραστεί το ξενοδοχείο Μινέρβα και Mount Royal, ενώ υπάρχει κάποιο τωρινό ενδιαφέρον για ακόμη ένα ξενοδοχείο σε συνδυασμό με την ανάπτυξη του γηπέδου ποδοσφαίρου και εάν αυτό πραγματοποιηθεί, θα είναι ότι το καλύτερο, ένας συνδυασμός ιδιαίτερα ελκυστικός για ομάδες προπόνησης.

Το τοπικό Συμβούλιο Πλατρών έχει και τα δικά του σχέδια για την κατασκευή μεγάλου υπόγειου χώρου στάθμευσης (πρώην Grand Hotel), ενώ μεγάλη απογοήτευση αποτελεί η εγκατάλειψη του ξενοδοχείου Penteli που αγοράστηκε για μετατροπή του σε διαμερίσματα, όπως και το ξενοδοχείο Splendid και μετά εγκαταλείφθηκε.

Όσον αφορά το τοπικό Συμβούλιο προς πίστη του έχει προωθήσει έργα, όπως πλέον του Adventure Park πλησίον του γηπέδου και της διαμόρφωσης της παλιάς δημοτικής αγοράς σε εκθεσιακό χώρο/χώρο εκδηλώσεων, η κατασκευή δύο παιδότοπων, ενώ η επέκταση του σχεδίου αποχέτευσης και (ευελπιστούμε) η παροχή δωρεάν ίντερνετ σε όλο το χωριό, θα είναι ότι το καλύτερο. Του ευχόμαστε κάθε επιτυχία.

Για εκείνους τους οποίους σκοπεύουν να ανεγείρουν ένα οικοδόμημα θα πρέπει να τους επιβάλλεται δενδροφύτευση κυρίως πεύκων προς αντικατάσταση εκείνων που καταστράφηκαν στην κατασκευή και για την διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος. Γνωστός Λευκωσιάτης έχει ανεγείρει τριώροφη κατοικία και αφού τσιμέντωσε σχεδόν όλη την αυλή, δεν υπάρχει χώρος για δενδροφύτευση. Τέτοια παραδείγματα θα πρέπει να αποφεύγονται και να τίθενται όροι στην πολεοδομική άδεια. Επίσης τώρα που επιτρέπεται πλέον η επένδυση πέτρας (συνήθως Καρύστου) αντί της χρήσης της πέτρας Τροόδους, το κόστος κατασκευής έχει μειωθεί αρκετά, ενώ η χρήση μεθόδων μεταλλικής κατασκευής ή/και ξύλινες, επισπεύδουν τον χρόνο κατασκευής και μειώνουν το κόστος. Μελετώντας κάποια σχέδια Ιταλού αρχιτέκτονα πως αντιμετώπιζε την κατασκευή ενός έργου σε βουνά, αποφεύγοντας τοίχους αντιστήριξης και εκτεταμένα χωματουργικά, μας έκανε εντύπωση η χρήση ενός πέδιλου και με μεταλλικό σκελετό σε αντεστραμμένο τρίγωνο, τοποθέτησε την κατοικία σε ένα είδος πλατφόρμας.

Λόγω του ιού και της παραμονής των Κυπρίων παραθεριστών στην Κύπρο, επιτέλους οι Πλάτρες έτυχαν εντός της καλοκαιρινής περιόδου έντονης ζήτησης. Λόγω του ότι το χωριό αυτό δεν έχει ντόπιους κατοίκους, παρουσιάζει μια θλιβερή εικόνα σε σύγκριση με το παραπλήσιο χωριό Όμοδος που έχει ψηλή επισκεψιμότητα ολόχρονα (ίδε ταβέρνα Κυρ-Γιάννη), ενώ τα νέα τοπικά οινοποιεία (ίδε Βασιλειάδη και Ζαμπάρτα) με εκτεταμένες επενδύσεις και με χώρους για εκδηλώσεις, προσθέτουν στην όλη ενθαρρυντική εικόνα.

Υ.Γ. Τελειώνοντας και για εκείνους που θέλουν να φυτέψουν στα ορεινά θέρετρα, επιλέξετε τα άγρια πεύκα ή το πεύκο Τροόδους αντί του ήρεμου (ο τελευταίος δεν έχει θέση στο περιβάλλον και υπόκεινται σε αρρώστιες). Αν και μπορείτε να προμηθευτείτε τέτοια δενδρύλλια δωρεάν από το Τμήμα Δασών και ανάλογα της οικονομικής σας κατάστασης, το κόστος ενός 2μετρου πεύκου είναι €50 (θα χρειαστείτε 4 χρόνια για να το μεγαλώσετε σε τέτοιο ύψος) ενώ για τους εκλεκτούς που θέλουν κέδρους ή έλατα, θα πρέπει να είναι πολύ νέοι όταν τα φυτεύουν, διότι αργεί η ανάπτυξη τους για να τα απολαύσουν, αλλά στο τέλος η μαγεία της φύσης είναι το κάτι άλλο (ίδε δενδροφύτευση δρόμου Κακοπετριάς-Καρβουνά).

Recent Posts

ENQUIRY

info@aloizou.com.cy

View Wishlist

(+357) 7778 7771