Μυστικές Χρεώσεις;

Oct 15, 2020

Στις διάφορες φορολογίες που μας επιβάλλουν οι Δήμοι και άλλες Αρχές, διερωτόμαστε πως καταλήγουν στον συγκεκριμένο ποσό του φόρου. Τι μεθοδολογία χρησιμοποιούν, ποια τα δεδομένα κλπ. Και το περίεργο είναι ότι όταν ρωτήσει ο φορολογούμενος πως κατέληξε ο Δήμος π.χ. στο ποσό αυτό, καμία απάντηση.

Σας υποβάλλουμε λοιπόν μια φορολογία πελάτη μας ως Γραφείο μια και που διατηρεί γραφεία σε όλες τις πόλεις, με τα εξής περίεργα (αφορά επαγγελματικό φόρο).

Το Γραφείο Λεμεσού εργοδοτεί 5 άτομα σε χώρο 1ο όροφο γύρω στα 80 τ.μ. χρέωση €2.635.
Το Γραφείο στην Λευκωσία με εμβαδόν 400 τ.μ. εργοδοτεί 17 άτομα με χρέωση €1.834 – Ισόγειο κατάστημα.
Το Γραφείο στο Παραλίμνι σε 100 τ.μ. που εργοδοτεί 3 άτομα η χρέωση είναι €524 – Ισόγειο κατάστημα.
Τo Γραφείο της Λάρνακας με 4 άτομα και εμβαδόν 160 τ.μ. κατάστημα χρέωση €1.245.
Το Γραφείο Πάφου με 4 άτομα σε κατάστημα 60 τ.μ., η χρέωση είναι €219.

Κατόπιν εντολής του πελάτη μας, ρωτήσαμε λοιπόν τον Δήμο Λεμεσού γιατί να χρεώνει περισσότερα από το κατάστημα π.χ. στην Κάτω Πάφο κλπ. Εάν είναι βάσει αξίας, το κατάστημα της Κ. Πάφου που είναι 10 φορές πιο ψηλής αξίας από εκείνο της Λεμεσού (στον 1ο όροφο γραφείο). Ακόμη περιμένουμε.

Αποφασίσαμε λοιπόν να κινήσουμε αγωγή και να ζητούμε το αυτονόητο, πως δηλαδή κατέληξε ο Δήμος Λεμεσού εκεί που κατέληξε. Είναι βάσει των τ.μ., τα άτομα που εργοδοτούνται, η τοποθεσία, οι υπηρεσίες που παραχωρούνται, ή αξία πως λοιπόν κατέληξε ο Δήμος αυτός που ίσως να παρασύρεται από τις ψηλές φορολογίες των υπεράκτιων εταιρειών/ξένων και να παίρνει το «κολάνι» και εμάς τους υπόλοιπους ντόπιους (χωρίς το πρώτο να είναι ορθό).

Το πρόβλημα συνεχίζεται στις Π. Πλάτρες όπου χρεώνεται ο πελάτης μας ετήσιο ποσό για την ύπαρξη του αποχετευτικού που εδώ και 15 χρόνια το αποχετευτικό δεν υπάρχει παρόλης της πληρωμής εκ μέρους του και για το οποίο ουδείς γνωρίζει πότε και εάν θα υπάρχει στο μέλλον. Ζητήσαμε λοιπόν από την Επαρχιακή Διοίκηση τουλάχιστον όπως αφαιρείται από το πιο πάνω, ποσό €500/χρόνο το κόστος για το καθάρισμα των βόθρων. Πληροφορηθήκαμε ότι υπάρχουν δικαστικές αποφάσεις για τέτοιο θέμα και δεν μπορεί να γίνει τίποτε. Άρα θα πρέπει να πληρώνει για ακόμη 15 χρόνια χωρίς την προσφορά υπηρεσίας;

Σε άλλη περίπτωση σε ένα έργο διαχωρισμού οικοπέδων υπό την δική μας διεύθυνση ως Διευθυντές ΄Εργου, αναλάβαμε δύο διαχωρισμούς οικοπέδων, ένα στην Λάρνακα και ένα στην Λεμεσό. Τα τοπικά συμβούλια είχαν μόνο να τοποθετήσουν τις σωλήνες, ενώ όλα τα υπόλοιπα έξοδα ήταν εις βάρος του developer (εκσκαφή, αγορά σωλήνων κλπ). Αποτέλεσμα η χρέωση για την τοποθέτηση ήταν κατά 30% πιο ψηλή στην Λεμεσό από εκείνη της Λάρνακας. Κάναμε αγωγή και χάσαμε δυστυχώς λόγω τυπικού θέματος και έτσι δεν δικάστηκε η ουσία της υπόθεσης.

Αυτά είναι μερικά παραδείγματα που θα πρέπει ο κάθε φορολογούμενος να αρχίσει να διαμαρτύρεται και να ζητά εξηγήσεις με επιστολή τόσο στην Επίτροπο Διοίκησης και ακόμη στον Γενικό Ελεγκτή για ανάλογες χρεώσεις χωρίς υπηρεσίες και δικαιολογητικά.

Πληρώνουμε αγαπητοί μας αναγνώστες για συντήρηση του οδικού φωτισμού, διατήρηση χώρων πρασίνου κλπ. Και όμως αρκετές λάμπες του Δημόσιου φωτισμού δεν λειτουργούν (ευθύνη του Δήμου) ενώ οι χώροι πρασίνου, εκτός εκείνων που διατηρούνται για σκοπούς βιτρίνας είναι ότι το χειρότερο. Άρα πληρώνουμε άδικα;

Σε πρόσφατο παράδειγμα σε τοποθέτηση πλακών πεζοδρομίου, ο εργολάβος του Δήμου, αντί της τοποθέτησης πλακών, έχυσε το μπετόν πάνω στο χώμα και με την επίβλεψη του Δήμου, αφού πληρώθηκε ο εργολάβος εγκατέλειψε το έργο. Με δικές μας διαμαρτυρίες, επανήλθε ο εργολάβος, αφαίρεσε το μπετόν και τοποθέτησε πλάκες. Καλά εμείς θα είμαστε οι επιστάτες;

Πιστεύουμε ότι θα πρέπει να υπάρχουν ρήτρες προς όφελος των Δημοτών/φορολογούμενων και να υπάρχει ξέχωρο κονδύλι εις βάρος των φορολογικών αρχών για να μάθουν και αυτές οι αρχές ότι αρκετή είναι η ως τώρα ασυδοσία των χρεώσεων.

Σε άλλη περίπτωση αγωγής για την οποία λάβαμε μέρος εκ μέρους πελάτη μας, μας υπέβαλε το δικηγορικό γραφείο €Χ ποσό για τα δικαιώματα του, τα οποία μας πληροφόρησε ότι εγκρίθηκαν από των Πρωτοκολλητή. Ρωτήσαμε λοιπόν να μας υποβληθεί και σε εμάς, γιατί εκ των προτέρων ο Πρωτοκολλητής αποδέχεται την αίτηση, ή άλλως πως την πληρωμή τέτοιων δικαιωμάτων, χωρίς να ζητηθεί και η άποψη του πελάτη, ο οποίος στην προκειμένη περίπτωση ετοίμασε τα πάντα. Δεν λάβαμε απάντηση παρά μόνο ότι η δίκη αναβλήθηκε 10 φορές (χωρίς την απάντηση του πελάτη μας) και άρα ο πελάτης έπρεπε να πληρώσει για την αγωγή €2.500 και δικηγορικά έξοδα €5.600!!

Να ξυπνήσουμε λοιπόν όλοι εμείς οι φορολογούμενοι για περιπτώσεις που δεν δικαιολογούνται με κάποιου είδους λεπτομερείς εξηγήσεις, με την ελπίδα ότι θα επέλθει κάποια αλλαγή.

ENQUIRY

info@aloizou.com.cy

View Wishlist

(+357) 7778 7771